Haganol – mustaa makiaa

Kemistipariskunta Colliander perusti 1951 Helsingin Haagaan yrityksen, jonka nimi muotoiltiin sanoista Haga Numero Uno sekä mukaillen tuon ajan merkittäviä pastillimerkkejä Figarol ja Pastirol. Collianderin pariskunta oli kehittänyt oman reseptin, joka ei sisältänyt lainkaan arabikumia eikä liivatetta, jota monissa makeisissa on. Jo seitsemänkymmenen vuoden ajan Apteekin salmiakkia® valmistettu samalla reseptillä.

Haganol - mustaa makiaa 1

Aluksi salmiakki myytiin pakkaamattomana apteekkeihin, jossa henkilökunta pakkasi salmiakin pieniin valkoisiin paperipusseihin. Edelleenkin salmiakkia myydään myös irtotavarana, vain apteekeissa. Käsin pakattuina salmiakkia alettiin myydä apteekeissa pian myös rasioissa; ensimmäisen rasian kyljessä oli teksti ”Yskään ja käheyteen”.

Oy Haganol Ab aloitti valmistamaan myös nestemäistä salmiakkia 1990-luvun alussa, ja tästä salmiakkinesteestä Alko valmisti Salmiakkikoskenkorvaa, kunnes se kiellettiin ”turmiollisen hyvänmakuisena” (nykyisin Alkossa myytävä salmiakkikossu tehdään Alkon omasta salmiakkisekoituksesta).

Alkuperäistä salmiakkinestettä toimitetaan tänäkin päivänä teollisuuteen (mm. yskänlääkkeen ainesosaksi), ja tästä laimennettua versiota, Apteekin Salmiakki® -mixeriä on saatavana hyvin varustelluista kaupoista. Apteekin Salmiakki® -mixeri soveltuu erinomaisesti leivontaan, jälkiruokiin tai vaikkapa salmiakkipossun tai pastan marinointiin ja tietysti myös juomasekoituksiin.

Ruokaravintolat ovat myöskin innostuneet salmiakin käytöstä ruokaresepteissä.