RAAKA-AINEET
Apteekin Salmiakki –
suolaisen ja makean
täydellinen liitto
Kemistipariskunta Collianderin vuonna 1951 kehittämä Apteekin Salmiakin resepti on edelleen käytössä sellaisenaan. Puhtaista raaka-aineista loihdittu salmiakkiresepti ei sisällä lainkaan arabikumia tai liivatetta, joita käytetään monissa makeisissa. Apteekin Salmiakkia valmistetaan edelleen käsityönä perinteisin menetelmin. Tuotteet syntyvät seuraavista raaka-aineista:
Perinteinen salmiakkipastilli ja salmiakkirouhe
syntyvät vehnäjauhon, lakritsiuutteen, salmiakin eli ammoniumkloridin, veden, suolan ja siirapin suolaisen makeasta liitosta, joka lopuksi sinetöidään mustaksi käyttämällä väriaineena lääkehiiltä.
Suuhun sulava salmiakkijauhe
on niin sanotusti “täyttä tavaraa” ja sisältää vain ja ainoastaan lakritsia sekä salmiakkia eli ammoniumklorodia.
Juotava salmiakki-mixer
valmistetaan käyttäen siirappia, sokeria, vettä, lakritsiuutetta, salmiakkia eli ammoniunkloridia sekä anisöljyä. Siinä käytetään myös säilöntäainetta E 211. Myös tämän tuotteen värjäykseen käytetään lääkehiiltä.
Huomioithan:
Salmiakkijauhe sisältää lakritsia, joten siksi muistutammekin kohonneesta verenpaineesta kärsiviä välttämään sen liiallista nauttimista.