TARINAMME
Apteekin hyllyltä suomalaisten herkkuhetkiin
Haganolin Apteekin Salmiakkia on valmistettu jo lähes 75 vuotta alkuperäisen reseptin mukaisesti. Jo vuodesta 1951 sitä on ollut saatavilla apteekeista, ja myöhemmin myös hyvin varustelluista kaupoista. Moni salmiakin ystävä tietääkin, että apteekista on lähes mahdotonta poistua ilman että ostoskassiin sujahtaa vähintäänkin rasiallinen tätä mustaa herkkua. Apteekin Salmiakki valmistetaan alusta loppuun saakka käsityönä, pitkää perinnettä vaalien – ja suurella sydämellä. Siksi se maistuu niin syötävän hyvälle!
Haganolin ja Apteekin Salmiakin tarina sai alkunsa Helsingin Haagasta, ja nykyisin jokainen Apteekin Salmiakin tuote valmistetaan ja pakataan Haganolin salmiakkipajalla Hollolassa.

Resepti sai alkunsa vuonna 1951 Haagassa
Vuonna 1951 kemistipariskunta Signe ja Bruno Colliander kehitti Apteekin Salmiakin reseptin vuosisatoja vanhan perinteen pohjalta. Aidoista ja puhtaista raaka-aineista loihdittu resepti ei sisältänyt lainkaan arabikumia eikä liivatetta, joita monet muut makeiset sisältävät. Sama resepti on edelleen käytössä sellaisenaan, eikä laadusta tingitä millään syyllä. Siksi Apteekin Salmiakki onkin aina ollut se aito, niin sanottu “parempi herkku”.
Kemistipariskunta Colliander perusti Haganolin
Kun resepti oli valmiina, Collianderit ryhtyivät heti toimeen. He perustivat Helsingin Haagaan yrityksen, jonka nimi muotoiltiin sanoista “Haga” ja “Numero yksi” – mukaillen tuon ajan merkittäviä pastillimerkkejä kuten Figarol ja Pastirol. Näin sai alkunsa Oy Haganol Ab. Colliandereilla oli työnsä puolesta mainiot kontaktit lääketehtaisiin. Tämän ansiosta ensimmäiset Haganolin salmiakkipastillit löysivät herkkusuunsa jo samaisena vuonna 1951, kun niitä alettiin myydä apteekeissa.


Apteekin Salmiakki
Aluksi laadukasta Haganolin salmiakkia myytiin apteekeissa irtotavarana. Apteekin henkilökunta punnitsi vaakakupissa asiakkaan toivoman salmiakkimäärän ja pakkasi mustat herkkuruudut pieniin valkoisiin paperipusseihin. Tätä kysyttyä salmiakkia alettiin myydä apteekeissa pian myös rasioihin pakattuna. Ensimmäisen rasian kyljessä oli teksti: ”Yskään ja käheyteen”. Ei siis liene ihme, että Haganolin salmiakin nimeksi
vakiintui kansan suussa Apteekin Salmiakki, joka myöhemmin rekisteröitiin tuotenimeksi.
Haagasta Espoon kautta Lahteen
Collianderit omistivat Haganolin jopa 30 vuoden ajan. He ehtivät kehittää myös suussa sulavan salmiakkijauheen, jota myytiin tuolloin niin ikään apteekeissa. Perustajapariskunnan tullessa eläkeikään, he laittoivat Espooseen siirtyneen
Haganolin myyntiin. Uutta haastetta elämäänsä etsivä ravintoloitsijapariskunta Helena ja Jouni Järvenpää näki yrityksen myynti-ilmoituksen lehdessä ja päätti tarttua harvinaiseen tilaisuuteen. Järvenpäät jatkoivat salmiakin valmistuksen perinnettä ja tuotesarjan kehitystä. Haganolin salmiakkipaja muutti 80-luvun alkupuoliskolla Lahteen.


Nestemäinen salmiakki mullisti markkinat
1990-luvun alussa Haganol ryhtyi valmistamaan nestemäistä salmiakkia lääke- ja elintarviketeollisuuden käyttöön. Myös Alko valmisti siitä jonkin aikaa Salmiakkikoskenkorvaa, kunnes se kiellettiin ”turmiollisen hyvänmakuisena”. Kielto poistui sittemmin ja nykyisin myytävä Salmiakkikossu valmistetaan Alkon omasta salmiakkisekoituksesta. Alkuperäistä salmiakkinestettä toimitetaan vielä tänäkin päivänä teollisuuteen yskänlääkkeen ainesosaksi. Ja siitä laimennettua versiota, juhlajuomaksi ja kokkailuun erinomaisesti soveltuvaa Apteekin Salmiakki Mixeriä, on saatavilla Salmiakkikaupasta sekä hyvin varustelluista kaupoista ja apteekeista.
Tivolista salmiakkitehtailijoiksi
Vuonna 2002 Haganolin ja Apteekin Salmiakin maine oli kiirinyt ympäri Suomen ja kantautunut myös Tivoli Sariolan liikkuvaan ravintolaan, jossa Kirsti Sariola ja Jari Simola valmistivat herkkuja tivolivieraille. Nämä ystävykset ostivat Haganolin liiketoiminnan Järvenpään pariskunnalta ja ryhtyivät perinteitä vaalien kehittämään Apteekin Salmiakin tuoteperhettä. He palauttivat nostalgisen Salmiakkijauheen markkinoille lähes 20 vuoden valmistustauon jälkeen. Lisäksi heidän toimestaan on syntynyt myös muun muassa tuo aiemmin mainittu laimennettu Salmiakki Mixer sekä Salmiakkirouhe.


Nykyisin salmiakkimestari Jari valmistaa salmiakit Hollolassa
Nykyään Haganolin omistaja, salmiakkimestari Jari Simola vastaa Apteekin Salmiakin valmistuksesta Hollolan salmiakkipajalla. Kaikki salmiakkituotteet valmistetaan edelleen alusta loppuun saakka käsityönä. Niitä toimitetaan sekä lääketeollisuuteen, tilauksesta liikelahjoiksi yrityksille, että tietenkin myyntiin hyvin varusteltuihin apteekkeihin ja kauppoihin. Ja toki herkkusuut voivat tilata näitä suussasulavia tuotteita helposti myös Apteekin Salmiakin omasta Salmiakkikaupasta.