Svart godsak

Kemistparet Colliander grundade 1951 företaget Haganol i stadsdelen Haga i Helsingfors. Namnet formades från orden Haga Nummer Uno samt dåtidens kända pastillmärkerna Figarol och Pastirol. Herrskapet Collinder utvecklade ett eget recept för salmiak, som varken innehöll gummi arabicum eller gelatin, tvärtemot vad som är vanligt för liknande godis. Nu över fem decennier har företagets salmiak ”Apotekssalmiak” tillverkats enligt samma beprövade recept. Till en början såldes salmiaken i form av lösvikt till apoteken, vars personal paketerade om den i små vita papperspåsar. Fortsättningsvis säljs salmiak också i lösvikt, men bara i apoteken. Apotekssalmiaken började ändå rätt tidigt säljas parallellt i små askar, vars första ask försågs med texten ”mot hosta och heshet”.

Oy Haganol Ab började i början av 1990-talet tillverka salmiak i flytande form, på vilken Alko tillverkade sin Salmiakskoskenkorva, tills den förbjöds för sin ”förödödande goda smak” (numera säljer Alko sin salmiakskossu som görs på deras egen salmiaksblandning. Svenskatalande kanske känner till Salmiakskossu bättre som lakritsshot.) Den ursprungliga flytande salmiaken levereras alltjämt till industrier (bl.a. som ingrediens för hostmediciner) vars mildare blandning säljs på flygplatsernas Tax Free-butiker, på en del apotek och specialaffärer som Haganols Salmiaksmixer. Förutom till blandning av drinkar duger Salmiaksmixerrn förträffligt till bakning, efterrätter och kan även användas som marinad för gris..