Publicerad den

Stekt majshönbröst, salmiak-apelsinsås och citronrisotto

Stekt majshönbröst, salmiak-apelsinsås och citronrisotto 1

4 st majshönbröst eller omarinerade kycklingsbröst
salt och peppar

Stek hönbrösten på båda sidorna i en smör-oljeblandning i en panna, ös med smör-oljeblandningen under stekningen. Smaksätt med salt och peppar. Stek till slut i ugnen i 175 grader 15-20 minuter.

Salmiak-apelsinsås

½ dl Apotekets Salmiak® -mixer
1 liten finfördelad lök
2 apelsiners saft och rivet skal
2 dl demi glace-såsfond
1 msk svartavinsbärsgelé
en liten bit ingefära
2 timjankvistar

Fräs löken, ingefäran och en timjankvist i en klick olja i en kastrull. Häll i saften och skalet från apelsinerna, koka spadet på låg värme tills hälften finns kvar. Häll till sist i demi glace-såsfonden, Apotekets Salmiak® -mixer och svartavinsbärsgelén. Om du önskar så kan du sila såsen.

Citronrisotto

3 dl risottoris
1 finfördelad lök
2 dl vittvin
ca 7 dl höns- eller vegetabilisk buljong
2 citroners saft och rivet skal
2 msk mascarpone-ost
1 msk smör
salt och svartpeppar
en nypa gurkmeja
olivolja

Koka upp buljongen i en kastrull. Fräs riset och löken i olivolja i en annan kastrull tills blandningen ser genomskinlig ut. Passa på så att den inte bränns vid. Tillsätt vittvinet i riset och låt det sugas upp. Tillsätt småningom den heta buljongen, rör om ibland. Fortsätt tills riset är mjukt. Smaksätt med citronsaften och citronskalet och en nypa gurkmeja. Tillsätt mascarpone-osten och smöret. Kontrollera smaken och tillsätt salt och svartpeppar vid behov. Den färdiga risotton ska vara grötig och saftigt fuktig.