Publicerad den

Salmiakmjöd

salmiakkisima

4,5 liter

Ingredienser:
2 + 2 liter vatten
250 g farinsocker
250 g hushållssocker
en ärtstor bit färsk jäst
3 ½ dl av Haganols salmiakmixer
2 små citroner

Buteljering:
socker

Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull (som rymmer 5 liter). Häll i sockret. Rör om tills sockret har lösts upp. Häll i återstående mängd kallt vatten.

Vänta tills vätskan är handljummen. Rör ut jästen i en liten mängd av vätskan. Häll den sedan i kastrullen och rör om väl. Rör i salmiakmixern.

Tvätta citronerna. Skala av den gula delen av skalet med en skalare. Skär bort den vita, beska delen av skalet. Skiva citronen och avlägsna kärnorna. Lägg citronskivorna och det gula skalet i kastrullen. Täck med lock och låt stå i rumstemperatur i cirka ett dygn.

Lägg i en tesked socker (per 1 liter) i flaskorna.

Plocka upp citronskivorna ur mjöden. Rör om ordentligt ända ner i botten. Häll mjöden på flaska genom en sil.

Låt flaskorna stå svalt. Jäsningsprocessen tar cirka en vecka. Låt flaskorna bara vara lätt tillslutna. Öppna dem med jämna mellanrum för att lätta på trycket.

Förvara den färdiga mjöden svalt och drick upp inom en vecka. Obs: öppna flaskan och låt den skumma upp (skaka den försiktigt om det behövs) innan serveringen. Vänta en stund tills mjöden har bornerat klart. De uppstigande bubblorna gör att salmiaksvärtan och -smaken jämnas ut.

Rescept av Kinuskikissa.