Publicerad den

Zebrakaka

Botten:

250 g dominokex eller Oreokex
50 g smör eller margarin
1 msk Apotekets salmiakmixer
½ dl kakaopulver

Salmiakkräm:

5 gelatinblad
2½ dl Apotekets salmiakmixer
2½ dl vatten
2 msk socker
½ dl majsstärkelse

Vaniljfyllning:

8 gelatinblad
650 g fyllig vaniljyoghurt
700 g vaniljsås eller vaniljkvarg
½ dl socker
¾ dl vatten

Använd en kakform med löstagbar kant (∅24 cm) och täck botten med bakplåtspapper. Pensla formens innerkant med olja så lossnar kakan lättare från formen.
Skaka mixerflaskan noggrant så att färgen blandas jämnt.

Krossa dominokexen eller Oreokexen i en mixer. Smält smöret och blanda i kexkross, salmiakmixer och kakaopulver. Tryck sedan ut smeten i botten av formen.
Blötlägg fyllningarnas gelatinblad (5 + 8) i kallt vatten.

Mät upp och häll i salmiakmixer och vatten i en kastrull. Blanda socker och majsstärkelse i en egen skål och lägg sedan i kastrullen. Ställ på plattan och koka upp tills första kokbubblan syns men fortsätt inte koka. Lägg i gelatinbladen (5 st.). Ställ på plattan och låt koka upp igen. Placera sedan kastrullen i kallt vattenbad, tills krämen svalnar till rumstemperatur. Rör om emellanåt så att krämen svalnar jämnt och inte klumpar sig.

Vispa ihop vaniljyoghurten och vaniljsåsen/kvargen. Tillsätt socker. När salmiakkrämen har svalnat tillräckligt, koka upp vatten till vaniljfyllningen och smält ner gelatinbladen (8 st.) i vattnet. Blanda gelatinvattnet med vaniljfyllningen.

Häll växelvis vaniljfyllning och salmiakkräm i mitten av formen. Det går bra att hälla något större mängd vaniljfyllning än salmiakkräm. Mot slutet kan du minska portionen, så får du ett tätt cirkelmönster även i den innersta delen. Tänk på att du även kan justera mönstret beroende på hur långt uppifrån du häller fyllningen. Om fyllningen rinner ner i botten, häll närmare ytan. Om fyllningen flyter på ytan, häll istället högre uppifrån.

Lägg in kakan i kylskåpet fram tills nästa dag så att den stelnar. Det tar längre tid för kakan att stelna än för en vanlig cheesecake. Ta slutligen loss den stelnade kakan från formen och placera på ett serveringsfat.

Rescept av Kinuskikissa.