Tässä herkussa salmiakkiliemessä haudutettu ylikypsä karitsan- tai lampaan niska saa seurakseen uunissa paahdettua bataattia ja paistettua lehtikaalia.
Ainekset
800 g Karitsan niskaa
1 l Lihalientä
1 dl Haganol Salmiakki mixer
2 kpl Valkosipulin kynttä
½ puntti Timjamia
Laita karitsan niskat haudutuspataan, lisään pataan timjamin oksat. Murskaa kevyesti valkosipulin kynnet ja lisää ne pataan myös. Kaada päälle salmiakki mixeri ja lihaliemi. Hauduta pataa miedolla lämmöllä vähintään 2 tuntia.
Nosta lihat varovasti liemestä lautaselle lepäämään. Siivilöi liemi ja keitä puoleen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Nosta lihat takaisin pataan ja anna lihojen lämmetä. Tarjoile padasta haluamasi lisäkkeiden kanssa.
Uunissa paahdettua bataattia
600 g Bataattia
Merisuolaa
Oliiviöljyä
Pese bataatit hyvin. Leikkaa bataatista tasakokoisia lohkoja. Pyörittele oliiviöljyssä ja mausta reilusti merisuolalla. Laita leivinpaperin päälle uunipellille ja kypsennä uunissa 200 asteessa n, 20 minuuttia, kunnes ovat kypsiä. Tarjoile heti lämpiminä. Voit halutessasi maustaa bataatit yrteillä.
Paistettu lehtikaali
200 g Lehtikaalia
2 rkl Oliiviöljyä
1 rkl Voita
Merisuolaa
Mustapippuri
1 rkl Hienonnettua minttua
Pese lehtikaali hyvin ja kuivaa. Poista lehtikaalista lehtiruoti ja revi käsin sopivankokoisiksi suupaloiksi. Kuumenna paistinpannu ja lisää pannuun oliiviöljy ja voi. Lisää pannuun lehtikaali ja paista rapeaksi. Mausta lopuksi suolalla,mustapippurilla ja hienonnetulla mintulla. Tarjoa heti.
Reseptin laati keittiömestari Markku Ojala