Posted on

Shakkiruutukakku

Shakkiruutukakku 1

Pohja:
1 pkt (154 g) Oreo-keksejä (tai muita tummia täytekeksejä)
40 g voita

Salmiakkitäyte:
4 liivatelehteä
1 dl Haganol salmiakkimixeriä
6 dl vettä
1 ¼ dl tummaa siirappia
90 g (n. 1 ¾ dl) maissitärkkelystä

Vaniljatäyte:
1 liivatelehti
3 ½ dl kevytmaitoa
3 ½ dl kuohukermaa
70 g (n. 1 ¼ dl) maissitärkkelystä
¾ dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria

Kiille:
2 liivatelehteä
2 rkl Haganol salmiakkimixeriä
2 tl sokeria
2 dl vettä

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohja leivinpaperilla. Kierrä reunan suojaksi reunakalvo tai leivinpaperisuikaleita (saat ne tarttumaan paremmin kiinni sipaisemalla vuoan sisäpintaan öljyä). Kakusta tulee korkea, joten saat näin jatkettua vuokaa ja toisaalta kakku on helpompi irrottaa vuoasta siististi.

Murskaa keksit tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä keksimurskan kanssa. Painele keksiseos vuoan pohjalle.

Laita molempien täytteiden liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Aloita salmiakkitäytteestä. Käännä mixeripullo ylösalaisin ja ravista, jotta väri sekoittuu tasaisesti. Yhdistä kattilassa maissitärkkelys ja salmiakkimixeri. Sekoita huolellisesti, kunnes maissitärkkelys on liuennut mixeriin. Mittaa kattilaan loput täyteainekset liotetut liivatteet mukaan lukien. Kuumenna liedellä koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa, mutta älä jatka keittämistä. Seos on aluksi tummanharmaata, mutta muuttuu mustaksi kuumentamisen aikana.

Valmista vaniljatäyte toisessa kattilassa. Yhdistä maissitärkkelys ja 1 dl maitoa. Sekoita huolellisesti, kunnes maissitärkkelys on liuennut maitoon. Mittaa kattilaan loput täyteainekset liotettu liivate mukaan lukien. Kuumenna liedellä koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa, mutta älä jatka keittämistä. Peitä kattila tuorekelmulla. Tämä hillitsee kalvon muodostumista kiisselin pinnalle ja estää kiisseliä jäähtymästä liian nopeasti salmiakkitäytteeseen nähden.

Laita kellon käymään tunniksi. Sekoita kiisseliä muutaman kerran tänä aikana, jotta se jäähtyy tasaisesti.

Ajasta kello käymään ensin tunniksi. Pidä vaniljatäyte kelmun alla, mutta jätä salmiakkitäyte ilman kelmua nopeuttaaksesi sen jäähtymistä. Sekoittele molempia aika ajoin, jotta kiisseli jäähtyy tasaisesti. Salmiakkikiisselin ollessa vielä kuumaa pinnalle saattaa muodostua kalvo, jos unohdat sekoittelun.

Kun tunti on kulunut umpeen, laita salmiakkikattila kylmään vesihauteeseen. Laske siis lavuaariin reilusti jääkylmää vettä ja nosta kattila veteen. Jatka jäähdytystä välillä sekoitellen vielä puoli tuntia. Tänä aikana vaniljakiisseli saa pysyä kelmulla peitettynä, sekoittele sitäkin yhä välillä.

Molempien kiisseleiden pitäisi tässä kohtaa olla jähmettynyt paksuiksi, lähes kankeiksi seoksiksi. Sopivan rakenteen tunnistaa pursotettaessa siitä, että pursottaminen on helppoa. Liian löysää kiisseliä on hankalaa hallita eikä se pidä muotoaan. Liian paksu kiisseli taas tahtoo takertua pursotuspussiin. Laita täytteet pursotuspusseihin ja leikkaa niihin 2 cm kokoinen aukko.

Pursota nokare toista täytettä vuoan keskelle ja sen ympärille vuorotellen mustia ja valkoisia renkaita. Tee pursotuksesta suunnilleen yhtä korkeaa kuin se on leveää. Näin ollen toinen ohuempi kerros päälle saattaa olla tarpeen. Tasoita pinta kuvioita mukaillen kevyesti lusikalla. Pursota päälle seuraava kerros siten, että valkoisen päälle tulee mustaa ja toisinpäin. Täytteet riittävät tässä vuoassa ja näillä mitoilla neljään kerrokseen.

Laita kakku jääkaappiin jähmettymään 3 tunniksi tai seuraavaan päivään.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna salmiakkimixeri kiehuvaksi ja sulata joukkoon sokeri ja liotetut liivatteet. Yhdistä kylmän veden kanssa. Kaada seos täytteen päälle. Hyydytä jääkaapissa vielä pari tuntia.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele halutessasi salmiakkikarkeilla.