Posted on

Sitruunaiset salmiakki-marenkileivokset

WP_20151024_015-620x1104Tässä reseptissä hyödynnetään moneen kertaan hyväksi havaittua sitruunan ja salmiakin yhdistelmää. Marenkikuoret on täytetty salmiakkivaahdolla ja itsetehdyllä lemoncurdilla. Omatekoinen sitruunatahna päihittää kaupan version mennen tullen ja olenkin vannoutunut käyttämään tätä kotitekoista versiota. Alla olevalla ohjeella syntyy sitruunatahnaa, joka maistuu minun makuuni taivaalliselle ja määrä on sen verran suuri, että sitä riittää useampaankin käyttökertaan. Myös tuota Haganolin salmiakkimixeristä valmistettua salmiakkikastiketta tulee reilu annos. Yli jäävän kastikkeen voi käyttää vaikka leipomostani löytyviin salmiakki-appelsiinikuppikakkuihin tai syödä jäätelön kanssa.

Salmiakkikastike
1,5 dl Haganolin salmiakkimixeriä
1,5 dl vettä
0,5 dl siirappia
1,5 rkl maissitärkkelystä

Lemoncurd
3 sitruunaa
1,5 dl sokeria
50 g voita
1,5 rkl maissitärkkelystä
2 kananmunaa
2 keltuaista

Salmiakkikastike ja lemoncurd kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä, jolloin ne ehtivät jäähtyä kunnolla.

Salmiakkikastike: Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Kaada kulhoon ja jäähdytä jääkaappikylmäksi.

Lemoncurd: Pese sitruunat hyvin. Purista kahden sitruunan mehu kattilaan ja raasta joukkoon kaikkien kolmen kuori. Kiehauta mehu ja kuori sokerin ja voin kanssa. Siivilöi nesteestä sitruunankuoret. Purista kolmannen sitruunan mehu kulhoon ja sekoita siihen maissitärkkelys. Lisää seos kattilaan. Vatkaa munien ja keltuaisten rakenne rikki ja lisää ne kattilaan. Sekoita ja nosta kattila liedelle. Anna kiehua hiljalleen kunnes seos sakenee. HUOM! lemoncurd palaa tässä vaiheessa herkästi pohjaan, joten ole tarkkana! Kaada valmis tahna kulhoon ja anna sen jäähtyä jääkaappikylmäksi.

Marenkikuoret (n. 10 kappaletta):
3 kananmunan valkuaista huoneenlämpöisinä
2 dl sokeria
0,5 tl omenaviinietikkaa
1 tl maissitärkkelystä
2 rkl salmiakkikastiketta

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä samalla vatkaten. Lisää joukkoon omenaviinietikka ja vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää ja paksua. Kääntele joukkoon maissitärkkelys. Lisää kulhoon salmiakkikastike ja kääntele nuolijalla pari kertaa kevyesti niin, että kastike jää marmorimaisiksi raidoiksi. Pursota marenkivaahto muffinivuokiin ja paista uunin keskitasolla 120 asteessa noin tunnin ajan. Sammuta uuni ja avaa luukku. Anna marenkien jäähtyä uunissa.

Salmiakkivaahto:
2 dl vispikermaa
100 g tuorejuustoa
3/4 dl salmiakkikastiketta

Koristeluun:
50 g sitruunanmakuista valkosuklaata
turkinpippurirouhetta

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja salmiakkikastike. Laita vaahto pursotin pussiin. Leikkaa terävällä veitsellä marenkipohjista yläosat irti. Koverra hieman alaosan sisustaa pois ja laita koloon lemoncurdia. Pursota sitten päällä salmiakkivaahtoa. Nosta yläosa päälle. Sulata suklaa vesihauteessa ja siirrä esim. minigrippussiin. Leikkaa yhteen pussin kulmaan pieni aukko ja pursota suklaata leivosten päälle raidoiksi ja koristele vielä turkinpippurirouheella.

Resepti: Kinuskileipomo Satu

Kerro kaverillekin!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone