Posted on

Herkulliset lakutoffeet

Halloweenin herkutteluun sopivat nämä Apteekin salmiakki -mixerillä maustetut toffeet. Pieniin karamellivuokiin valmistettaessa nameista saa näppärästi loihdittua pitkäjalkaisia hämähäkkejä, kun taas nekun muotoon tehdyt toffeet muistuttavat noita-akan hattua.

Toffeen koostumus on mukavan pehmeä ja vain vähän hampaisiin tarttuva. Pidemmällä keittoajalla saa sitkeän toffeen ystäville sopivaa karkkia. Näiden maku muistuttaa jotain Hopea Toffeen ja lapsuudesta tuttujen lakritsinekkujen väliltä.

* HUOM! Osan toffeista on koristeltu lakuströsselillä, jotta saadaan gluteenittomia makeisia. Toffeemassan ohje on siis itsessään gluteeniton, vain hämähäkin jalat ja silmät sisältävät vehnää. Huomaa myös, että rasioissa myytävä Apteekin salmiakki sekä karhea salmiakkirouhe eivät ole gluteenittomia! Noin 35 kpl tai 12 nekkua (Määrät suuntaa antavia. Määrä riippuu esim. vuokien/muottien ja nekkujen koosta sekä siitä, jos valmistaa molempia makeisia.)

40 g voita
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1 1/4 dl sokeria
1/2 dl glukoosisiirappia
3 rkl Apteekin salmiakki -mixeriä
akurullia (irtokarkkihyllystä)
BisBis-täytelakritsipatukoita
(lakritsiströsseliä)
(Apteekin salmiakkia rouheena tai rasiasta)

Koristeet on hyvä valmistella jo etukäteen, sillä valmis toffeemassa jähmettyy melko nopeasti. Rullaa lakurullat auki ja leikkaa esimerkiksi saksilla sopivanmittaisiksi hämähäkin jaloiksi. Lakun pätkistä saa vielä paremmat, ohuemmat jalat repimällä ne kahtia. Silmät saat leikkaamalla BisBis-patukoista saksien kanssa melko ohuita siivuja ja puolittamalla ne.

Myös nekkujen tötteröt on hyvä tehdä valmiiksi. Aloita leikkaamalla leivinpaperista ensimmäisen kuvan mukaisia suikaleita (omani ovat n. 15 cm leveitä). Taita oikeasta alakulmasta kolmionmuotoinen osa vasempaan reunaan. Leikkaa sitten toisen kuvan tapaan yläosasta ylimääräinen paperi pois (palasta saa tehtyä kyllä vielä toisen nekkutötterön). Puolita vielä syntynyt neliö kahdeksi kolmioksi. Aseta kolmion kärki sitten itseäsi vasten, nappaa keski- ja etusormen väliin paperin vasen reuna ja pyöräytä kolmion oikeasta reunasta vasemmalle päin sormiesi ympärille. Kiristä nyt muodostunutta putkiloa peukaloiden kanssa teräväksi tötteröksi. Taita kolmannen kuvan tapaan ylimenevä leivinpaperi tötterön sisälle ja vedä kynsillä taitosta kunnolla. Nyt sinulla on valmiita tötteröitä nekkuja varten! Tötteröt on helppo täyttää ja laittaa jääkaappiin jähmettymään, kun laitat ne sokerilla täytettyyn astiaan pystyyn.

Aloita toffeen valmistus sulattamalla voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sitten mukaan loput aineet. Anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen ja laske sitten keskilämmölle (asteikolla 1-6 n. 3-4). Keittele seosta nyt keskilämmöllä koko ajan sekoittaen noin 12 minuuttia. Tällä ajalla toffeesta tulee ihanan pehmeää ja vain hieman sitkeää. Jos siis haluat sitkeämpää toffeeta, jatka keittämistä vielä muutama minuutti. Erityisesti nekkuja valmistettaessa voi keittoaikaa pidentää, jos haluaa kovia/sitkeitä nekkukarkkeja.

Toffeen valmistumista voi seurata tiputtamalla seosta kylmään veteen: jos toffeemassaa pystyy muotoilemaan sormilla eikä se hajoa vedessä, seos on valmista. Kuvasta näkee, että toffeeseen voi ”piirtää”, kun se on valmista.

Annostele valmis toffeemassa esimerkiksi pieniin karamellivuokiin tai nekkupapereihin kaatamalla tai lusikoita apuna käyttäen. Myös silikoniset jääpalamuotit sopivat hyvin toffeemuoteiksi. Älä kuitenkaan kaada heti kaikkea massaa, koska se jähmettyy vuoissa tms. nopeasti. Laita välillä sen sijaan pätkittyä lakurullaa hämähäkeille jaloiksi ja täytelakritsipatukan paloja silmiksi. Laita tässä välissä myös esimerkiksi puolitetut pahvipillit nekuille tikuiksi. Jatka sitten taas vuokien täyttämistä, kunnes kaikki massa on käytetty.

Jos ei halua tehdä kaikista toffeista hämähäkkejä, voi osan koristella halutessaan esimerkiksi Apteekin salmiakilla tai lakritsiströsselillä.

Valmiit makeiset kannattaa säilyttää jääkaapissa, sillä ne sisältävät maitotuotteita. Voin takia ne kovettuvat kylmässä, mutta pehmenevät hetken huoneenlämmössä oltuaan. Ja ei kuin herkuttelemaan!

Vinkki: Toffee onnistuu mainiosti myös laktoosittomilla tuotteilla valmistettuna.

Kerro kaverillekin!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone